Γναθοπροσωπικη

Επώδυνο Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Cover (7)

Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων κάποια στιγμή έχει βιώσει απροσδιόριστους πονοκεφάλους/ ημικρανίες, πόνους στα αυτιά ή ακόμα έχει ακούσει ήχους κατά τη διάνοιξη ή κλείσιμο του στόματος. Η συχνότερη αιτία εμφάνισης τέτοιου είδος συμπτωμάτων είναι αυτό που αποκαλούμε σύνδρομο δυσλειτουργίας κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ).

Κροταφογναθικές Αρθρώσεις

Οι κροταφογναθικές είναι δύο μικρές αρθρώσεις, δεξιά και αριστερά, μπροστά από το αυτί, με τις οποίες γίνονται οι κινήσεις της κάτω γνάθου και μας επιτρέπουν να μασάμε και να μιλάμε. Μέσα στην άρθρωση βρίσκεται ένας διάρθρος δίσκος, ο οποίο ομαλοποιεί τις κινήσεις της γνάθου.

Οι διαταραχές της ΚΓΔ είναι αρκετά συχνές σε περιόδους έντονου stress, και μπορεί να εκδηλώνονται με πονοκεφάλους (ειδικά το πρωί), ημικρανίες, ήχους (κλικ) ή τριξίματα, ανεξήγητο πόνο στα αυτιά, πόνο ή δυσκολία στο άνοιγμα ή το κλείσιμό του στόματος. Οι κροταφογναθικές είναι οι μόνες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα που κινούνται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αυτά να εμφανίζονται συχνά και στις δύο αρθρώσεις ταυτόχρονα.

Η αρθρίτιδα, η μασητηριακή μυαλγία και τα προβλήματα του διάρθρου δίσκου, είναι τα κύρια αίτια διαταραχής της λειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Η αρθρίτιδα οφείλεται σε καταπόνηση της άρθρωσης λόγω σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών (βρουξισμός), ηλικίας (οστεοαρθρίτιδα) ή ρευματικών νοσημάτων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα). Η μασητηριακή μυαλγία οφείλεται σε επώδυνο μυϊκό σπασμό («κράμπα») των μυών που κινούν τη γνάθο (μασητήριοι μύς) λόγω παρατεταμένου, σωματοποιημένου άγχους. Το προβλήματα του δίσκου σχετίζονται με παρεκτόπιση (εξάρθρωση) ή τραυματισμό του και προκαλούν έντονο πόνο και περιορισμό των κινήσεων της γνάθου (αίσθηση «μαγγώματος»).

Η θεραπευτική προσέγγιση του συνδρόμου δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής αποσκοπεί στην οριστική απαλλαγή του ασθενούς από το πρόβλημα, την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη βελτίωση ποιότητας ζωής του. Ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής και των συμπτωμάτων, διακρίνεται σε συντηρητική και ελάχιστα παρεμβατική.

Συντηρητική Θεραπεία

Επιλέγεται στην περίπτωση ήπιας συμπτωματολογίας χωρίς σύνοδες κακώσεις της άρθρωσης και περιλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (παυσίπονα) για την αρθρίτιδα και την αντιμετώπιση του μυϊκού σπασμού με μυοχαλαρωτικά, κινησιοθεραπεία, θερμοθεραπεία με θερμές κομπρέσες και μασάζ της περιοχής. Ο έλεγχος του άγχους είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την αποφυγή υποτροπής.

Ελάχιστα Επεμβατική Θεραπεία

Αποτελεί μια πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση η οποία επιλέγεται στην περίπτωση πιο έντονης συμπτωματολογίας, όταν υπάρχουν σύνοδες κακώσεις της άρθρωσης και όταν επαγγελματικοί ή προσωπικοί λόγοι καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του άγχους. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και απαρτίζεται από 3 στάδια:

Αντιμετώπιση του μυϊκού σπασμού με χορήγηση βοτουλινική τοξίνη (botox) στους μυς που βρίσκονται σε σπασμό: Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε άμεση χαλάρωση των μασητήριων μυών, και κατ’ επέκταση της θεραπεία της μασητηριακής μυαλγίας, ανεξάρτητα από τον έλεγχο του άγχους. Η δράση του θεραπευτικού botox στους μασητήρες ξεκινά 2-3 ημέρες μετά την εφαρμογή, και διαρκεί 3 – 6 μήνες.

 Αρθροκέντηση: «Πλύσεις» δηλαδή της άρθρωσης με φυσιολογικό ορό, για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και την απομάκρυνση όλων των παραγόντων της φλεγμονής που προκαλούν πόνο και προοδευτική καταστροφή της άρθρωσης.

Έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια PRP (platelet rich plasma):
Το οποίο παρασκευάζεται από αίμα του ίδιου του ασθενή (αυτόλογο), για ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση ερχόμενων βλαβών στην άρθρωσή και το διάρθρο.

“Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής O.M.S. Στόμα – Γνάθος – Πρόσωπο”

Join the conversation