Αισθητικη Προσωπου

Σύγχρονη Ογκολογική Χειρουργική: Καρκίνος Γλώσσας

Cover (11)

Ο καρκίνος στόματος είναι ο πρώτος σε συχνότητα στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου με περισσότερα από 500.000 νέα περιστατικά να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Από όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στη γλώσσα.

Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση εκδήλωσής της (κάτω επιφάνεια γλώσσας, ραχιαία, πλάγια χείλη), το μέγεθος της βλάβης, το βαθμό διήθησης των γύρω ιστών, την ύπαρξη η μη απομακρυσμένων μεταστάσεων (π.χ. τραχηλικοί λεμφαδένες) αλλά και την ορθή – ολοκληρωτική – αφαίρεσή της από τον επεμβαίνοντα χειρουργό. Η πρόγνωση είναι σαφώς καλύτερη όταν η διάγνωση τίθεται στα πρώιμα στάδια της νόσου και για το λόγο αυτό απαιτείται παρακολούθηση από τον ίδιο τον ασθενή με αυτοεξέταση της στοματικής κοιλότητας, αλλά και έγκαιρη επίσκεψη σε ειδικό Γναθοπροσωπικό χειρουργό τη στιγμή εντόπισης κάποιας ύποπτης αλλοίωσης.

Η ορθή αντιμετώπιση του καρκίνου της γλώσσας προϋποθέτει αρχικά τη σταδιοποίηση/κατηγοριοποίηση της νόσου μέσω απεικονιστικού ελέγχου της περιοχής για τη διαπίστωση του μεγέθους της βλάβης αλλά και την ύπαρξη πιθανών διηθήσεων γύρω ή απομακρυσμένων ιστών, και την εξακρίβωση του τύπου της μέσω λήψης βιοψίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιλέγεται η σωστή θεραπεία που περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική εκτομή της βλάβης και την πιθανώς συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, αποφάσεις που λαμβάνονται σε ειδικό ογκολογικό συμβούλιο που διεξάγεται για κάθε περιστατικό ξεχωριστά.

Περιστατικό Καρκίνου στο Πλάγιο Χείλος της Γλώσσας

Παρακάτω παρουσιάζεται το περιστατικό μιας ασθενούς που εμφάνισε καρκίνο στο πλάγιο χείλος της γλώσσας και αντιμετωπίστηκε θεραπευτικά στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Αφού ακολουθήθηκε η προαναφερθείσα διαγνωστική διαδικασία κρίθηκε αναγκαία η αφαίρεση της μισής γλώσσας (ημιγλωσσεκτομή) προκειμένου να συμπεριληφθεί το σύνολο της καρκινικής βλάβης και η εκτομή να έχει σαφή υγιή όρια ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μελλοντικής τοπικής υποτροπής της νόσου.  Η ορθή αντιμετώπιση, όμως, συμπεριλαμβάνει και την αποκατάσταση του ελλείμματος που προκύπτει μετά από μια ογκολογική εκτομή ώστε να εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν φυσιολογική λειτουργικότητα των ιστών της περιοχής που στην περίπτωση της γλώσσας αφορά στην ομιλία και τη μάσηση. Έτσι ακολούθησε αποκατάσταση με ελεύθερο δερματικό μόσχευμα και η θεραπεία, τελικώς, συμπληρώθηκε με μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο Αθηνών, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την ασθενή μας, παράλληλα με την επανένταξή της στο φυσιολογικό – προ νόσου – πλαίσιο της καθημερινότητάς της.

“Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής O.M.S. Στόμα – Γνάθος – Πρόσωπο”

Join the conversation