Uncategorized
Posted in

Καρκίνος Στόματος – Εκτεταμένη Εκτομή και Αποκατάσταση με Δύο Ελεύθερους Αγγειουμένους Κρημνούς

Cover (20)
Posted in

Παρουσιάζεται περίπτωση ασθενούς με προχωρημένο καρκίνο γλώσσας, εδάφους στόματος και κάτω γνάθου, ο οποίος παραπέμφθηκε από άλλο τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο στη κλινική μας για εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Η νόσος ήταν σε τόσο προχωρημένο τοπικά στάδιο που είχε οδηγήσει σε αδυναμία κίνησης της γλώσσας («καθήλωση» γλώσσας) και διάνοιξης του στόματος («τρισμός»).

Με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του οικείου ογκολογικού συμβουλίου, ο ασθενής υπεβλήθει άμεσα σε εκτεταμένη επέμβαση ριζικής εκτομής του καρκίνου, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες NCCN, και αποκατάστασης του ογκολογικού ελλείμματος με δυο ελεύθερους αγγειούμενους κρημνούς.

Διαδικασία της Εκτομής και Αποκατάστασης

Η ογκολογική εκτομή περιλάμβανε : 1. Υφολική γλωσσεκτομή και εκτομή του στοματοφάρυγγα μέχρι την επιγλωττίδα, 2. Εκτομή του εδάφους του στόματος δεξιά, 3. Ημιγναθεκτομή κάτω γνάθου δεξιά, 4. Εκτομή του υοειδούς οστού. Ταυτόχρονα έγινε ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεξιά και εκλεκτικός αριστερά, για τον έλεγχο της διασποράς της νόσου στους επιχωρίους λεμφαδένες.

Η αποκατάσταση του ογκολογικού ελλείματος έγινε με ελεύθερο αγγειούμενο κερκιδικό κρημνό (Radial Forearm Free Flap), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή νέας γλώσσας, και με ελεύθερο αγγειούμενο περονιαίο κρημνό (Fibula Free Flap), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή νέας κάτω γνάθου και νέου εδάφους στόματος. Επίσης έγινε μικροχειρουργική σύνθεση του μέσου νεύρου του αντιβραχίου με το γλωσσικό νεύρο.

Η όλη επέμβαση διήρκησε περίπου 20 ώρες. Ο ασθενής είχε μια πολύ καλή και ανεπίπλεκτη μετεγχειρητική πορεία και πήρε ΣνΘ εξιτήριο 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

“Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής O.M.S. Στόμα – Γνάθος – Πρόσωπο”

Join the conversation