Καρκίνος Εδάφους Στόματος - Εκτομή και Αποκατάσταση
Uncategorized
Posted in

Καρκίνος Εδάφους Στόματος – Εκτομή και Αποκατάσταση

Cover (18)
Posted in

Παρουσιάζεται περίπτωση ασθενούς με αρχόμενου σταδίου καρκίνο στο έδαφος του στόματος, τη περιοχή δηλαδή κάτω από τη γλώσσα.

Ο ασθενής προσήλθε άμεσα για εξέταση «λευκοπλακίας» κάτω από το στόμα που δεν υποχωρούσε. Υπεβλήθηκε άμεσα σε βιοψία η οποία αποκάλυψε ότι επρόκειτο για καρκινική βλάβη.

Ακολούθησε άμεσα, μέσα σε λίγες μέρες, εκτομή του σχετιζόμενου με τον καρκίνο τμήματος του εδάφους του στόματος, αποκατάσταση του ελλείμματος με μετατοπιζόμενο κρημνό από τη περιοχή κάτω από το πηγούνι (υπογενείδιος κρημνός) και μετάθεση του εκφορητικού πόρου του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα της υγειούς πλευράς μακριά από τη περιοχή της εκτομής (σιαλοδοχοπλασία). Ταυτόχρονα έγινε σύστοιχος λεμφαδενικός καθαρισμός, αφαίρεση δηλαδή των επιχώριων τραχηλικών λεμφαδένων, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του NCCN.

Η εκτομή του καρκίνου έγινε σε «υγιή» ογκολογικά όρια – εκρίζωση της νόσου – οπότε δε κρίθηκε αναγκαία η συμπληρωματική, μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Το γεγονός ότι η ασθενής είχε άμεση διάγνωσή και άμεση ριζική χειρουργική αντιμετώπιση είχε ως αποτέλεσμα να θεραπευτεί από τον καρκίνο και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του.

Key Point

Κάθε «λευκοπλακία» στη περιοχή του εδάφους του στόματος, θα πρέπει να ελέγχεται με βιοψία από εξειδικευμένο ιατρό, λόγω του υψηλού ποσοστού κακοήθους εξαλλαγής της λευκοπλακίας στη περιοχή κάτω από τη γλώσσα.

“Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής O.M.S. Στόμα – Γνάθος – Πρόσωπο”

Join the conversation